wtorek, 2 czerwca 2015

Kasza kuskus z cukinią i papryką

Świetny i zdrowy obiad, jest w nim nie wiele kalorii. Przygotowanie zajmie wam jakieś pół godzinki, a uczucie sytości pozostaje na długi czas.
Danie wegetariańskie













Składniki na 5 porcji:

-300 g kaszy kuskus,
-3 czerwone papryki i 1 żółta,
-1 czerwona cebula,
-3 łyżki oliwy z oliwek,
-1 średniej wielkości cukinia,
-2 ząbki czosnku,
- 6 daktyli suszonych,
-1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki,
-szczypta chili,
-500 ml wywaru warzywnego,
-1 zielona papryka,
-200 g jogurtu naturalnego,
-4 gałązki kolendry,
-100 g fety,

Przygotowanie:

Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Czerwone i żółtą paprykę oczyszczamy i kroimy w grube kawałki, to samo robimy z cebulą. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy powyższe warzywa przez nie całe 10 minut. Cukinie kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki,a daktyle na cztery części. Dodajemy te składniki do reszty i podsmażamy kolejne 4 minuty. Dodajemy teraz słodką paprykę, chili, sól do smaku oraz kaszę, mieszamy i zalewamy wywarem z warzyw (w wersji uproszczonej można dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie- ja tak zrobiłam), gotujemy to jeszcze 5 minut, a następnie przykrywamy pokrywką, ściągamy z ognia i zostawiamy tak na 10 minut. W tym czasie wrzucamy do blendera zieloną paprykę, jogurt i kolendrę, wszystko miksujemy przez chwilę- sos jest bardzo płynny(żeby nie było zdziwienia). 
Potrawę z kaszy nakładamy go misek, polewamy sosem i oprószamy fetą, możemy ją udekorować świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Teraz nie pozostało nam nic jak tylko cieszyć się smakiem tych wszystkich pysznych warzyw!
Jedna porcja ma około 423kcal. Możecie ją znaleźć w aplikacji FatSecret, którą polecałam w tym poście, nazywa się jak tytuł posta i widnieje pod marką Bestsiak!

danie z kasza kuskus

Powodzenia w kuchni i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz