środa, 17 czerwca 2015

Batoniki musli- idealna szybka przekąska bez mąki i cukru!

Dziś pomysł na szybką przekąskę na zalatany dzień, często kiedy wiem, że nie będzie mnie długo w domu to pakuje takiego batonika do torebki, żeby nie kusiły mnie inne nie zdrowe odpowiedniki!










Składniki na 20 sztuk:

-5 suszonych śliwek,
-20 g suszonych jagód goji,
-60 g rodzynek,
-150 g Płatków owsianych górskich,
-3 różne miksy orzechów (moje są z Lidla zdj. opakowań na dole, ale możecie wykorzystać każde inne),
-5 łyżek miodu,
-1 całe jajko i 3 białka,
Pamiętajcie, że możecie pominąć/dodać jakieś składniki jednak wtedy ilość kcal na dole się zmieni!

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na mniejsze części i wraz z resztą suszonych owoców wrzucamy do miski. Mieszanki z większymi kawałkami orzechów miksujemy parę sekund, aby je rozdrobnić i wrzucamy do miski z owocami, mieszamy wszystkie suche składniki razem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz białka i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (ja rozłożyłam na na całej blaszce "półeczce" z piekarnika) mocno dociskając i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, możemy potrzymać kilka minut dłużej, aby masa się zarumieniła. Po tym czasie wyjmujemy, ostrym nożem kroimy na 20 równych kawałków, przewracamy batoniki na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut

Batoniki kiedy wystygną staną się jeszcze trochę twardsze, więc nie powinno być problemów z rozwalaniem. Jeśli planujemy je zabierać ze sobą najwygodniej owinąć każde osobno folią aluminiowa, jeśli będziemy pałaszować w domu wystarczy wsadzić je do woreczka.

Jeden batonik ma 188 kcal,  więc nie jedzcie od razu całej blachy, jednak są to same dobre kalorie więc nie ma się czego bać! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz