poniedziałek, 15 grudnia 2014

Babeczki marchewkowe

muffiny marchewkowe

Wygląda jak babeczka, smakuje jak piernik, a tak naprawdę to pyszne ciasto marchewkowe! Zapraszam na pyszny i szyki przepis w sam raz na przekąskę, może nie wybitnie zdrową, ale jaką pyszna :)

Składniki:
-około 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki(możemy zmniejszyć jej ilość, ale wtedy ciasto nie będzie tak wilgotne),
-2 szklanki mąki,
-4 jajka,
-0,5 szklanki oleju,
-0,5 szklanki cukru pudru,
-1 łyżka miodu,
-1 łyżka cynamonu,
-1 łyżka przyprawy do piernika,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli, miód, cukier puder i ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy resztę składników oprócz marchwi i dokładnie mieszamy. Gdy, wszystkie składniki już się połączą dodajemy marchew i mieszamy. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy na muffiny i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest już płynne w środku. Na górze powinno być lekko zarumienione.

Teraz najtrudniejsze, bo ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Dopiero wtedy czuć jak naprawdę jest aromatyczne i wilgotne dzięki marchewce!

Z podanych składników robię 12 babeczek, jedna babeczka ma około 200kcal.
babeczki marchewkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz