Chili con carne odkryłam zeszłej zimy i na tą własnie porę roku ją polecam. Jest to gorące i sycące danie idealne na obiad po całodziennej bieganinie po oszronionym mieście. Nie przedłużając zapraszam do wykonania tego przepisu samodzielnie w domu :)
Składniki na 4 porcje:
-2 cebule,
-1/2kg chudej wołowiny,
-1 papryka,
-3 ząbki czosnku,
-2 łyżeczki ostrej papryki,
-2 łyżeczki mielonego kminku,
-2 łyżki mąki,
-kostka bulionowa,
-puszka pomidorów w kawałkach 400g,
-puszka czerwonej fasoli 400g,
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-liść laurowy,
-po łyżeczce: cukru, soli i pieprzu,
Przygotowanie:
Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z obraną cebulą. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 300ml wody, a fasolę płuczemy zimną wodą w sitku.
Mięsko smażymy z cebulą i papryką na suchej patelni rozdrabniając je cały czas za pomocą drewnianej łyżki. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa i smażymy minutę. Następnie wrzucamy paprykę chilli, kminek, kolendrę i smażymy kolejną minutę mieszając wszystko. Dodajemy mąkę i mieszamy ponownie.
Powoli dodajemy bulion cały czas mieszając, następnie wrzucamy resztę składników, a na koniec przyprawy.
Gotujemy pod częściowym przykryciem około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Gdy wszystko będzie gotowe możemy ewentualnie doprawić do smaku.
Danie możemy podać samo lub tak jak ja jeść z ryżem.
Kaloryczność potrawy na jedną porcję to około 281kcal + 180kcal ryż (połowa 100g opakowania)
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz