Składniki na 6 porcji:
-600 g ziemniaków,
-125 ml mleka,
-125 g śmietany 18%,
-3 jajka,
-2 duże marchewki,
-150 g sera gouda,
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, 1/3 z nich gotujemy, a resztę trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, tarte odciskamy przez czystą ścierkę- następnie mieszamy je razem, dodajemy mleko, śmietanę, jajka i ponownie mieszamy. Obraną marchewkę również ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie znów wszystko mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 20 minut, po tym czasie posypujemy zapiekankę tartym serem i pieczemy jeszcze 5 minut na lekko rumiany kolor.
Zapiekankę podajemy z dowolnym sosem lub keczupem i dekorujemy natką pietruszki.
Porcja zapiekanki bez żadnego sosu ma tylko 271 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz